Gres lap fúrása

 

Nem hittem, hogy ez lesz az eddigi talán legnagyobb kihívást jelentő munkám. Pedig csak egy pár lyukat kellett fúrnom…

Mint minden munka, ez is egy előzetes felméréssel kezdődött. Láttam a helyszínt, láttam a lapot, amibe fúrnom kellett, és azt gondoltam, nem lesz nehéz dolgom. Az élet persze rácáfolt mindenre.

 

fúrógép

 

Ha otthon kellett volna ilyen lapot fúrnom, egyszerűen neki estem volna az ütvefúróval, itt viszont nem mertem megkockáztatni, hogy elreped a lap. Egyébként szép, modern lapról van szó, falra felragasztva, igazán mutatósan, szépen kivitelezve.

Tehát nem mertem a fúrókalapácsot használni, inkább vettem egy gyémántszemcsés fúrószárat. Az első lyukat sikerült is kifúrnom/kikínlódnom vele, de a maradék kettő már meghaladta a fúrószár képességeit. Komolyan mondom, meg se karcolta a felületet! Próbáltam finoman, erősebben, alacsony és magas fordulaton, és semmi! Kínomban elővettem a fúrókalapácsot, 6-os vídiás fúrót, alacsony fordulaton elkezdtem fúrni, először ütvefúrás nélkül. És ment! Kis, pici lyukat sikerült kierőltetnem a gépből! Váltakozva használtam a gyémántos fúrót, majd a vídiást. Végül csak a vídiást, ütvefúró üzemben, közepes fordulaton, nagy erővel. Egy óra izzasztó munka után sikerült a két lyukat kifúrni! De nem a ráfordított idő a lényeg, hanem az, hogy sikerült! Nagyon megkönnyebbültem,, de még jobban örültem, hogy több lyukat nem kellett kifúrnom.

 

Nem árultam el a megrendelőnek, de teljesen kimerültem. 😉 Otthon csak beestem az ágyba, és… nem tudtam elaludni. Késő éjszakáig forogtam, és másnap hatalmas izomlázzal ébredtem.

 

Mégis, nagyon örültem a sikernek, mert a lap nem tört el, a renomém, ami most épülget, nem sérült, és a munkát is befejeztem. Érdekel is engem egy kis izomláz! 😉

 

fúró

Gres lap fúrása” bejegyzéshez 2ozzászólás

  1. Ez így igaz, egy 5-ös vagy 6-os keménységű gress lapot igazán nehéz kifúrni úgy, hogy nem törik el a lap. Én is vettem egy speciális fúrót amivel egy furatot ki is sikerült erőltetnem, de a második már nem ment minden probléma nélkül, sajnos megrepedt a lap.

  2. Mindenre megvan a megfelelő módszer. De tudni kell, hogy ára van. Az újabb lapok összetétele keményebb, mint a hagyományos gres, olykor epoxi adalékkal készül.
    Az anyagismeret fontos része a megmunkálásnak.
    Hagyományos fúróeszközöket is szükséges hűteni, ismerve tulajdonságait és korlátait akár 10x tovább tart (Mint a Duracell-nyuszi 😀 ).
    Azonban, ha gyakran van szükség ilyen munkák végzésére érdemes mérlegelni, ugyanis a gyagyi szerszámokhoz képest egy drágább nem csak időt és energiát spórol, de a hatékonysága miatt időarányban, kevesebbe kerül, mintha venne az ember a gyagyiból 2-3-at, emelyekkel, ahogy kopik, egyenesen arányosan szopás dolgozni.

    Van itt egy link. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy falakra is gres vagy epoxi-porcelán kerül, érdemes megnézni és fejleszteni a technológiát.

    https://www.perfor.hu/szerszam-a-z/furo-438/gyemantfuro

Hozzászólás