Ablakok felújítása II.

Amikor belevágtunk az ablakok felújításába, nem gondoltuk, hogy ennyire összetett, és bizony pepecs munka lesz…

ablak3

Az ablakok nem záródtak megfelelően, a zárszerkezet hiányzott, a festés lekopott, szóval nagyon rossz állapotban volt az összes ablak.

 

Első lépés a zárszerkezet pótlása volt. Nagyon nehéz volt közel 100 éves zárat találni, végül egy ócskásnál bukkantunk rá a megfelelő zárra, csillagászati áron.

 

Következő meglepetés: belepróbáltuk a helyére, jó. Becsuktuk az ablakot, nem jó. Próbáltuk működtetni a zárat, nem jó. Kiszereltük, úgy néztük meg, hogy működik-e, jó. Hosszas fejvakarás következett, aztán rájöttünk, hogy a zár ugyan ide való, jól is működik, de kopott egy kicsit, és nem emel akkorát, amekkorára szükség lenne. Az ablakot levettük, a pici stiftből, ami beakad a zárba, reszeltünk egy kicsit. Ablak vissza, kipróbál, jobb, de még nem az igazi. Hosszadalmas reszelgetés következett, mire azt mondhattuk, hogy az ablakok megfelelőek. Nem tökéletesek, de ennél jobbak nem lesznek. Aztán kijavítottuk a vízvetőt, de ezt már leírtam.

 

 

ablak4

Volt még sok egyéb: kisebb pótlások az üveg gittelésében, apró karcok, hiányok feltöltése, zsanér újrapozicionálása, rögzítése, és rengeteg szaladgálás, anyagbeszerzés, miegyéb. A ráfordított idő nagyon sok volt. A tényleges javítás 2 egész nap volt, de több napba telt az anyagokat beszerezni. A végeredménnyel meg voltunk elégedve.;-)

 

TIPP:

 

Inkább tanulság. Egy öreg, elhasznált dolog felújítására sokkal több időt kell számolni, mint egy új beszerzésére. Ezt mindenképp gondold át, mielőtt felújításba fogsz!

 

Hozzászólás